Acoperișul verde, supranumit și “acoperiș viu”, este format din vegetație și solul necesar creșterii acesteia, totul instalat peste un sistem de membrane hidroizolante. Sistemul include materiale care nu permit trecerea rădăcinilor și sisteme de drenare și de irigații.
Descoperirile arheologice ne arată că primele acoperișuri verzi au fost Gradinile suspendate din Babilonia. Motivul folosirii acestora în antichitate era acela de protecție împotriva căldurii și razelor solare.
La începutul anilor 70, în Germania, au apărut primele acoperișuri verzi moderne. Odată cu ele, aceste sisteme incipiente de acoperișuri au fost dezvoltate și comercializate pe scară largă. Abordarea modernă a adus o tehnologie fiabilă, cu irigare sofisticată și protecție împotriva infiltrării rădăcinilor pentru grădinile de pe acoperiș.
La sfârșitul anilor ‘80, fascinația pentru acestea a luat amploare, ele fiind dezvoltate pe suprafețe tot mai întinse. Principala motivație pentru acoperișurile verzi pe suprafețe mari a fost dorința de a aduce natura în marile aglomerări urbane dar și de a proteja membranele de pe acoperiș de elementele naturale și fluctuațiile de temperatură.
Astăzi, beneficiile ecologice, precum consumul redus de energie pentru încălzire și răcire, retenția apelor pluviale și atenuarea efectului de insulă termică, sunt principalele motive pentru creșterea popularității acoperișurilor verzi. Alte beneficii includ restaurarea habitatului păsărilor, filtrarea ploilor acide și a poluanților atmosferici și reducerea poluării fonice.
Din ce este format un acoperiș verde?
Elementul suport al sistemului termo-hidro-izolant este realizat din aceleași materiale ca și în cazul acoperișurilor convenționale: beton armat, lemn și metal.
Peste acesta, se asează izolațiile termice realizate din plăci cu caracteristici diferite de rezistență/rigiditate:
• Plăci rezistente, precum plăcile din sticlă spongioasă
• Plăci semi-rezistente (elastice), precum polistirenul expandat sau extrudat sau plăcile de vată minerală cu densitate mare
Apoi urmează un strat hidroizolator care poate fi sub forma de membrane.
La final, se adaugă substratul de cultură care poate avea grosimi cuprinse între:
- 4 cm – 10 cm pentru plante erbacee
- 10 cm – 20 cm pentru erbacee, plante perene și subarbuști rezistenți la ger
- 20 cm – 50 cm pentru arbuști de talie medie (1-2 m)
- peste 50 cm (80 cm – 130 cm) pentru arbuști cu înălțimea mai mare de 2 m, arbori de talie mică, conifere
Beneficiile acoperișurilor verzi
Reducerea efectului de insulă urbană
Acoperișurile verzi reprezintă una din cele mai eficiente modalități de reducere a temperaturii mediului ambiental în zonele urbane. În timpul lunilor de vară, temperatura în orașele mari este cu 5-7 ºC mai ridicată decât în zonele rurale, datorită absorbției de căldură a clădirilor și a străzilor. Comparativ, temperatura la nivelul unui acoperiș tradițional poate fi cu până la 40 ºC mai mare decât cea a unui acoperiș verde.
Reducerea emisiilor de CO2
Una dintre principalele cauze ale încălzirii globale este cantitatea de CO2 din aer. Un mp de acoperiș verde poate absorbi 5 kg de CO2 pe an. Mai mult, consumul redus de energie aduce o scădere adițională de dioxid de carbon de 3,2 kg anual.
Retenția apelor pluviale
Unul dintre cele mai importante beneficii ale utilizării acoperișurilor verzi este reducerea scurgerilor de apă care suprasolicită sistemele de canalizare. Prin adoptarea unui astfel de acoperiș, nu mai este nevoie de echipamente de gestionare a apei pluviale. Capacitatea de reținere a apei de ploaie scade de asemenea riscul accidentelor cauzate de ploi abundente.
Aer mai curat
Plantele care se dezvoltă pe acoperișurile verzi vor capta particule din aer precum metale grele sau smog, care pot dăuna sănătății locuitorilor. Studiile efectuate relevă că un mp de acoperiș verde poate absorbi 0.2 kg de astfel de particule în fiecare an. De asemenea, este demonstrat că prezenta spațiilor verzi ajută la reducerea presiunii din sânge și scade ritmul cardiac.
Durată de viată prelungită
Un acoperiș verde are o durată de viată de circa 3 ori mai mare decât cea a unui acoperiș convențional. Plantele protejează membranele de radiațiile ultraviolete si uzura fizică. De asemenea, materialele de la baza acestuia au rezistență la intemperii, radiații ultraviolete și temperaturi extreme, ceea ce înseamnă că și costurile de întreținere și de renovare vor fi mai mici.
Eficiență energetică
Un acoperiș verde va reduce costurile de energie cu până la 25% pe timp de iarnă, respectiv 75% pe timp de vară.
Izolare acustică
Acoperișul verde crește gradul de izolare fonică a clădirilor, creând un spațiu de locuit mai liniștit și mai confortabil. La scară largă, aceasta pot contribui la reducerea nivelului de zgomot din marile concentrații urbane.
Îmbunătățirea arhitecturii urbane
Avantajele la nivelul designului ambiental si arhitecturii sunt cât se poate de evidente. Acoperișurile verzi îmbunătățesc arhitectura modernă și vin cu o pată de culoare și prospețime în completarea construcțiilor de beton.
Dacă vă doriți un astfel de sistem de acoperiș verde pentru casa sau blocul dvs, specialiștii Imperium vă pot ajuta să alegeți produsele potrivite și vă pot pune în legătură cu echipe de montatori cu experiență.