mai 22, 2020

Etanșarea la aer și vânt – protecția pereților la interior și exterior

etansare la aer si vant pereti interiori

Etanșarea la aer a izolației garantează că iarna, aerul cald și umed din clădire nu este dispersat în exterior și împiedică formarea condensului interstițial. O izolație ermetică are efect direct asupra economiei de energie și asupra confortului locuinței.

etansare la vant

Stratul continuu de etanșare la aer împiedică aerul din interior să pătrundă în termoizolație; cel de etanșare la vânt blochează fluxul de aer din exterior.

etansare la condens

O familie de 4 persoane produce zilnic aproximativ 10l de vapori de apă, iar aerul este unul dintre principalii vectori. Ne putem imagina aerul ca și un recipient: la temperaturi înalte, volumul său crește, reușind astfel să absoarbă mai mulți vapori de apă. Răcindu-se, aerul își reduce volumul și capacitatea de absorbție a vaporilor, iar după atingerea punctului de saturație, volumul în exces este eliminat sub formă de condens (picături de apă).

Uși, ferestre și structură

Ușile și ferestrele moderne precum și materialele pentru izolarea clădirilor s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani, mai ales în contextul performanței energetice. Aspectul mai delicat este reprezentat de conectarea între elemente, crucială pentru evitarea formării condensului și a mucegaiului.

imbinare principala - imbinare secundara

Este recomandată gândirea în termeni de îmbinare principală și secundară în proiectarea ușilor și ferestrelor. Îmbinarea principală reprezintă prima îmbinare între structură și contracadru; îmbinarea secundară este îmbinarea de aplicare între contracadru și ușă sau fereastră. Această distincție este utilă pentru o proiectare corectă conform metodei celor trei niveluri.

performana energetica locuinta

O analiză termografică permite vizualizarea eventualelor infiltrații de apă sau aer, identificând punțile termice asupra cărora trebuie să se intervină.

Trei niveluri de protecție

Metoda celor trei niveluri, utilizată în mod convențional în majoritatea țărilor europene, identifică cele trei niveluri de izolare termică și fonică pentru motarea corectă a ușii sau ferestrei. Pentru a obține performanță maximă, recomandăm respectarea fiecărui nivel în momentul proiectări. Holz Technic propune soluții specifice pentru fiecare nivel.

Pentru a evita pierderea căldurii în zonele în care sunt montate uși și ferestre, pot fi aplicate materiale de etanșare special proiectate pentru aceste zone.

nivel izolatie albastru

Este nivelul din exterior, care garantează etanșarea agenților atmosferici. Dacă nu este tratat corect, generează probleme de infiltrații ce pot duce la formarea de condens și mucegai.

nivel izolatie galben

Nivel intermediar, trebuie să garanteze prestația termoacustică și fixarea mecanică. Punctele critice provin din faptul că deseori izolația fonică este făcută corect, însă cea la frig nu.

nivel izolatie rosu

Nivelul interior, în general trecut cu vederea. Trebuie să garanteze etanșarea la aer pentru a evita formarea de condens în îmbinări, care ar putea deteriora soluțiile de izolare ale îmbinării principale.

Ventilația

Ventilația se realizează prin trecerea / circulația unui strat de aer între izolația termică și învelișul exterior de acoperire sau perete. Scopul său principal este îmbunătățirea funcționării dinamice a clădirii.

Elimină o parte din energia termică datorată iradierii solare, sporind confortul intern, în special în perioadele calde de vară

Favorizează eliminarea vaporilor de apă acumulați în interiorul izolației care pot forma condens în interiorul acesteia

Asigură eliminarea rapidă a straturilor de gheață sau zăpadă, întrucât permite pătrunderea unui flux de aer mai cald sub înveliș

Reduce stresul termic al materialelor de impermeabilizare, crescându-le durabilitatea

Garantează un strat ulterior de protecție contra ploii și intemperiilor

Ventilație sau microventilație?

Ventilatie sau microventilatie

În cazul acoperișurilor, este necesară și microventilația sub țigle. Aceasta se efectuează cu șipci pentru distanțarea țiglelor, cu o grosime de cel puțin 3 – 5 cm. Microventilația este suficientă pentru eliminarea energiei termice care păstrunde prin acoperiș în cazul unei iradieri medii sau mari, însă este eficace și pentru eliminarea umidității în exces.

Realizare și întreținere

realizare ventilație

Protejați punctele de admisie și ieșire a aerului contra intrării insectelor și a substanțelor volatile, minimizând obstrucționarea secțiunii.

ventilatie - pas 2

Verificați ca linia streașinei și coama să nu prezinte obstacole care ar putea împiedica circulația liberă a aerului.

ventilatia acoperisurilor

Asigurați etanșarea la apă și la zăpada deplasată de vânt pe culme.

distantarea tiglelor pentru ventilatie

Evitați șipcile sau alte obstacole care ar putea obstrucționa fluxul ascendent de aer încălzit care intră prin falț.

Plănuiești să etanșezi o construcție contra aerului și vântului?

Specialiștii Imperium îți stau la dispoziție pentru alegerea corectă a materialelor de etanșare.

noutăți ,

Lăsaţi un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.